piątek, 28 grudnia 2012

Drożdżowe roladki z pieczarkami

Świetnie sprawdzą się podane na obiad (np. jako dodatek do czerwonego barszczu), na kolację, czy na imprezie. Na zimno stanowią idealną przekąskę, którą można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.


Składniki na ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 30g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na farsz:
  • 1 kg pieczarek
  • 50-60g startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • przyprawy
  • białko do smarowania


Mąkę przesiać do dużej miski. Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku, dodać do mąki wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać, a później dobrze wyrobić (gdyby ciasto było zbyt rzadkie można dodać 2-3 łyżki mąki). Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na ok. 45min.

Przygotować farsz: umyte i obrane pieczarki pokroić, i smażyć na maśle (najpierw pod przykryciem, a potem odkryte - ważne jest, aby woda całkowicie odparowała). Usmażone i ostygnięte pieczarki wymieszać z tartym żółtym serem, doprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne, oregano itp. Dodać jajko i wymieszać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na dosyć cienki, prostokątny placek. Wyłożyć farsz i zawijać w roladę (zawijać od dłuższego boku).  Roladę przykryć i zostawić na 15min do wyrastania. Po tym czasie pokroić ją na ok. 1,5-2cm plastry i delikatnie przenosić je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.


Każdą roladkę posmarować roztrzepanym białkiem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 20-25 minut.

Z podanych proporcji wychodzi sporo roladek, ale część można śmiało zamrozić - po rozmrożeniu i podgrzaniu smakują jak świeżo upieczone:)



5 komentarzy:

  1. Bardzo fajnie wyglądają. Z chęcią bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko co pieczarkowe i co pieczarki ma w sobie :) Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pysznie :) fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomity pomysl! Wygladaja prze-apetycznie!

    Dziekuje za udzial w akcji!
    Kasia

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja własnie dzisiaj je robie zobaczymy jak wyjda.

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...